wtorek, 29 lipca 2014

24

Crumble z jabłkami i jeżynami

podane z bieluchem i wiórkami kokosu



KLIK

Przepis:
/1 porcja/
~jabłko
~garść jeżyn
~2 łyżki mąki pszennej
~15 g mielonych migdałów (mogą być również płatki migdałowe)
~łyżeczka cukru waniliowego
~20 g zimnego masła


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ok. 2-3 cm kostkę. Przełożyć do formy i piec 15 minut. 
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać w misce mąkę, migdały i cukier. Dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć wszystko razem palcami na kruszonkę. Do użycia trzymać w lodówce.
Jabłka wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozsypać jeżyny i kruszonkę. Piec jeszcze 35 minut aż wierzch się zezłoci. Podawać z jogurtem lub śmietaną. Smacznego!

Coś pysznego :-)
Polecam wszystkim!
Nie wiem czemu ,ale dziś czuję się taka żywa i szczęśliwa :)

♥ Miłego dnia ♥


10 komentarzy:

  1. Z tą przyprawą naprawdę musiało świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że tak się czujesz :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby nie upał, przez który nie mam ochoty włączyć piekarnika, z chęcią bym zjadła coś takiego!

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, już czuję ten korzenny zapach! niech ta twoja radość trwa, udanego dnia (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi się z jesienią to śniadanie skojarzyło :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mmniam.... ale zrobiłaś mi smaka.... kocham takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuj się taka zawsze :*
    Crumble nie jadłam nigdy... :P

    OdpowiedzUsuń
  8. to pewnie po zjedzeniu tego crumble :D

    OdpowiedzUsuń