Crumble z jabłkami i jeżynami
podane z bieluchem i wiórkami kokosu
KLIK
Przepis:
/1 porcja/~jabłko
~garść jeżyn
~2 łyżki mąki pszennej
~15 g mielonych migdałów (mogą być również płatki migdałowe)
~łyżeczka cukru waniliowego
~20 g zimnego masła
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ok. 2-3 cm kostkę. Przełożyć do formy i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać w misce mąkę, migdały i cukier. Dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć wszystko razem palcami na kruszonkę. Do użycia trzymać w lodówce.
Jabłka wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozsypać jeżyny i kruszonkę. Piec jeszcze 35 minut aż wierzch się zezłoci. Podawać z jogurtem lub śmietaną. Smacznego!
Polecam wszystkim!
Nie wiem czemu ,ale dziś czuję się taka żywa i szczęśliwa :)
crumble z jabłkami <3
OdpowiedzUsuńZ tą przyprawą naprawdę musiało świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że tak się czujesz :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńGdyby nie upał, przez który nie mam ochoty włączyć piekarnika, z chęcią bym zjadła coś takiego!
OdpowiedzUsuńach, już czuję ten korzenny zapach! niech ta twoja radość trwa, udanego dnia (:
OdpowiedzUsuńAle mi się z jesienią to śniadanie skojarzyło :D
OdpowiedzUsuńmmniam.... ale zrobiłaś mi smaka.... kocham takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńCzuj się taka zawsze :*
OdpowiedzUsuńCrumble nie jadłam nigdy... :P
Oooo, crumble uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńto pewnie po zjedzeniu tego crumble :D
OdpowiedzUsuń