Gofry owsiane waniliowe i kakaowe z cukinią
maliny i borówki
Została mi resztka cukinii po robieniu brownie ,więc postanowiłam upiec gofry i....BARDZIEJ MI SMAKOWAŁY NIŻ BROWNIE! Istne cudo :D
Przepis autorski (inspirowany innymi przepisami) /2 porcje/ :
~ 45g. płatków owsianych górskich
~ kawałek cukinii (ok. 8-9 cm?)
~ duże jajko
~ 3-4 łyżki mleka sojowego waniliowego (to ważne ponieważ właśnie to mleko dodaje tego idealnego smaku gofrom)
Wieczorem zalewamy płatki około. 3-4 łyżkami łyżkami mleka i dodajemy jajko - dokładnie mieszamy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Rano dodajemy startą cukinię (startą cukinię zostawiamy na około 8 minut - nie odsączamy jej) i mieszamy dodając jeszcze chlust mleka (tak aby masa tylko odrobinę się rozrzedziła). Tak przygotowaną masę wykładamy do bardzo (!) dobrze rozgrzanej gofrownicy i pieczemy ,aż się lekko przyrumieni (warto natłuścić gofrownicę ;)).
Do masy która nam została dodajemy łyżeczkę kakao i mieszamy. Smażymy tak jak poprzedniego gofra.
Gofry dzięki mleku waniliowym miały słodki posmak i były naprawdę obłędne.
oo, gofry z cukinią,musze je zrobić !
OdpowiedzUsuńmam tyle cukini :D
Wszystko co zamienione w gofry smakuje bosko :)
OdpowiedzUsuńPiękne te goferki!
OdpowiedzUsuńkakaowy dla mnie, poproszę :)
OdpowiedzUsuńWierzę, że były obłędne - tak właśnie wyglądają *.*
OdpowiedzUsuńpodobają mi się takie gofry!
OdpowiedzUsuńPowaliłaś mnie na kolana <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :) Jak ostatnio robiłam gofry z przyjaciółką, to wyszły nam gumowe..
OdpowiedzUsuńoo może zrobię! bo już się z moją gofrownicą polubiłam :D
OdpowiedzUsuńwyglądaja swietnie i piekne zdjecia <3 !
OdpowiedzUsuńteraz to przepisy z cukinii chyba górą :)
OdpowiedzUsuńinteresujące te gofry, a smaczne to na pewno :)
Dwukolorowe goferki ♥
OdpowiedzUsuń